het bureau | visie | weblog | cursusaanbod | ontwerptafel | O'FEST | kantinegesprek | nieuws | contact
  KORTE
  TRAININGEN


  ONTWERPKUNDE
  de basis

  NATUUR in het
  TUINONTWERP

  ONTWERPEN
  met beplanting

  CREATIEF
  ONTWERPEN

  PERSOONLIJKE
  opleiding


SCHERPKIJKERS schets en tekening

Leren schetsen
Elke ontwerper kent de situatie: men bezoekt een nieuwe locatie en moet zoveel mogelijk indrukken opslaan om ze later, aan de tekentafel, weer op te kunnen roepen en wel met hun juiste inhoud en beleving. Het is dus zaak zich in het kijken te verdiepen en te leren schetsen te maken, die de sfeer en situatie goed weergeven. Of het nou gaat om een tuin die men bezoekt, een stedenbouwkundig plan bekijkt, een beplanting of een groenstructuur analyseert, waarnemen en de essentie noteren is van het grootste belang.
Maar hoe leer je de essentie van een plek te ontleden? Hoe zorg je daarvoor als je tegelijk wordt afgeleid door het programma van eisen dat moet gerealiseerd worden en toch oog te hebben voor de plek of tuin of park en de juiste sfeer daarvan te ontdekken?
Het is voor iedereen die een nieuwe plek bezoekt van het grootste belang die goed op zich in te laten werken, te zien wat er voor kansen en mogelijkheden zijn. Welke sfeer naar voren springt of juist meer kans zou moeten krijgen. Hoe zijn de verhoudingen, tussen de horizontale en verticale lijnen, tussen ruimte en massa, tussen licht en donker? Voor ontwerpers van essentieel belang, of ieder die voor een ontwerp verantwoordelijk is. Want in de buitenruimte wordt men dikwijls afgeleid, door omstandigheden, door ruis, door het weer, en neemt dan te snel verkeerde beslissingen.

Presenteren
Op dag drie van de reeks staat ‘Presentatietekeningen’ op het programma. Daarin wordt aandacht gegeven aan de techniek van het presenteren van een ontwerp door middel van tekeningen.
Deelnemers brengen een eigen plan mee, of enkele handtekeningen, en eventueel computer uitwerkingen. De meegebrachte presentaties worden besproken, aangevuld met suggesties of opnieuw opgezet.

START vrijdag 22 en 29 september en vrijdag 6 oktober 2017
3 vrijdagen
Docent: Loes Lijmbach
Investeringssom bedraagt 595,- euro (vrij van btw) voor zowel de cursusdagen, de begeleiding, de lessheets, de toegang tot Appeltern, het koffiearrangement en de verzorgde lunches.

  Vraag hier de gratis studiegids aan

© het ontwerp instituut 2018