Voor de letterlijke betekenis van het woord beleven staat in het woordenboek ‘innerlijk ervaren, in geest en gemoed deel hebben aan het genoemde’. Dit werd voor mij duidelijk uit de volgende ervaring die ik enkele jaren geleden had.
Een alleenstaande dame vroeg mij om een vijver in het ontwerp voor haar tuin te betrekken, want ze hield zo van het spel van het water zei ze tegen mij. Ik ontwierp een vijver met fonteinen en zelfs spotlights voor de avondlijke romantische sfeer. Ze was echter niet tevreden met het resultaat, maar kon niet juist aangeven waarom niet. Pas nadat we enkele gesprekken verder waren, bleek – hetgeen ik niet wist maar had moeten weten - dat ze nog steeds om het verlies van haar man treurde.
Zij zocht een plek om dat verdriet gestalte te kunnen geven, om te treuren. Zij was dus helemaal niet op zoek naar het speelse en het levende van het water, maar juist naar het stille en het reflecterende. Want water kan een heleboel verschillende gevoelens in ons oproepen. Het is net zoals met boeken. Er zijn romans over hartverscheurende familiegeschiedenissen, spannende detectiveverhalen, kleuter- en kinderboeken, maar ook kookboeken, belastingalmanakken, computerboeken en zelfs tuinboeken. Het is dus belangrijk om eerst goed na te denken welke gevoelens er met dat water in de tuin moeten worden opgeroepen om dan pas de vormgeving of de stijl ervan te ontwerpen.